Een nieuwe dimensie in de behandeling van rug- en nekklachten

De bestaande OriGENE 1 richt zich op de behandeling van (chronische) lage rugklachten. Dit behandeltoestel wordt inmiddels in Nederland bij ruim 80 fysiotherapie praktijken gebruikt ( zie www.lagerugklachten.nl/behandellocaties ). De OriGENE 2 gaat een stap verder en maakt in 1 toestel de behandeling mogelijk van de gehele wervelkolom, van stuit tot kruin. Zowel integraal, als ook voor klachten aan de lage rug, de hoge rug en de nek. Bekijk het filmpje hiernaast.
 © OriGENE

Wat en hoe; de techniek en eigenschappen van het toestel

Met behulp van dit nieuwe toestel kunt u een optimale functionele beweging met de gehele rug maken. Het toestel combineert hiervoor drie belangrijke eigenschappen:

  1. De strekbeweging van de rug wordt (net als in de OriGENE 1) volledig geïsoleerd door bijbewegingen van benen, heupen en bekken onmogelijk te maken. U kunt daardoor niet gaan compenseren.
  2. Parallel aan de belasting op de onderrug via de schouderrol vindt nu een hiervan onafhankelijke belasting plaats van de bovenkant van de wervelkolom. Hiertoe wordt een aparte steun op het hoofd geplaatst, waarmee men via een tweede as over hetzelfde draaipunt een aparte gewichtsstapel kan optillen.
  3. De aard van de trainingsbelasting, die het toestel nu over de gehele wervelkolom oplegt, kan volledig worden aangepast aan de individuele mogelijkheden en beperkingen van de patiënt. Dit realiseert de fysiotherapeut door gebruik te maken van de maar liefst 11 verschillende instellingvariabelen op het toestel, die alle op elkaar inwerken. Met andere woorden: u beweegt en traint de hele rug en/of nek over het gehele bewegingstraject met een optimale, aan uw individuele situatie aangepaste weerstand. Het toestel maakt aldus een isotonische belasting (een gelijkmatige spanning van de betrokken spieren) mogelijk over de hele Range of Motion, over de gehele wervelkolom.Waarom

De achterliggende ideeën bij de ontwikkeling van de OriGENE 2 zijn:

  1. dat er op het gebied van hoge rug en nekklachten slechts weinig behandelmogelijkheden zijn
  2. dat je de onderrug nog beter kunt oefenen/behandelen door ook de bovenkant van de wervelkolom mee te nemen,
  3. dat je nekklachten beter kunt behandelen door ook de onderste deel van de wervelkolom mee te nemen. Hiermee beogen we dat de integrale aansturing van alle spieren rond de wervelkolom beter verloopt. Geïsoleerd trainen van alleen de nek is ook mogelijk, doch biedt dit voordeel niet.
 © OriGENE © OriGENE

Patent

Op deze uitvinding is inmiddels een volwaardig en getoetst Europees Patent verleend.

Ook voor nek- en hoge rugklachten

Het nieuwe toestel is circa anderhalf jaar op 2 locaties in de praktijk getest, met goede resultaten. Het merendeel van onze lage rugpatiënten ervaart de gecombineerde oefening als completer en logischer. Voor mensen met nek- en (hoog) thoracale klachten biedt dit toestel nieuwe mogelijkheden. Een nieuwe doelgroep derhalve, want tot op heden waren de mogelijkheden voor oefenen/trainen met de hoge rug en nek zeer beperkt.
Ervaringen met de OriGENE 2, Edwin Glerum en Sebastian de Lange van Rehabcentre

Voor mensen met lage rugklachten, waarbij de bewegingsbeperking overheerst en er geen problemen hoger in de wervelkom zijn, blijft de OriGENE 1 door de eenvoudiger beweging soms de efficiëntere oplossing. Daarom is het voor de behandelend fysiotherapeut mogelijk om in een handomdraai de OriGENE 2 terug te toveren naar een OriGENE 1. Bekijk de video hiernaast.
 © OriGENE

Waar

Op dit moment is de OriGENE 2 op twee testlocaties in werking. We streven ernaar dit jaar op (veel) meer locaties een OriGENE 2 in gebruik te hebben. In eerste instantie door het ombouwen van de huidige OriGENE 1 op bestaande locaties. En vervolgens door het uitleveren van volledig nieuw geproduceerde OriGENE 2 toestellen .

Mocht u naar aanleiding van het
bovenstaande vragen hebben: stel ze hier